Serious gaming 101

In deze serious gaming 101 vertellen we je de basics van serious gaming.

In de kern combineert serious gaming de boeiende en motiverende aspecten van gamen met het oplossen van problemen in het echte leven.
Het is een leertechniek die spelelementen gebruikt om serieuze uitdagingen op te lossen, zoals training, besluitvorming en verbetering van vaardigheden.
Serious games kunnen vele vormen aannemen, van digitale videogames tot fysieke bordspellen, rollenspellen en simulaties.

 

Serious gaming 101: wat is serious gaming? 

In de kern combineert serious gaming de boeiende en motiverende aspecten van gamen met het oplossen van problemen in het echte leven. Het is een leertechniek die spelelementen gebruikt om serieuze uitdagingen op te lossen, zoals training, besluitvorming en verbetering van vaardigheden. Serious games kunnen vele vormen aannemen, van digitale videogames tot fysieke bordspellen, rollenspellen en simulaties.

Hoe werkt het?

 1. Betrokkenheid: Spellen zijn van nature leuk en boeiend. Ze trekken onze aandacht en houden ons gefocust. Serious games maken gebruik van deze eigenschap om werknemers bij het leerproces te betrekken.
 2. Interactie: Spelers nemen actief deel en maken keuzes, wat leidt tot ervaringsgericht leren. Het is praktisch en boeiend, waardoor deelnemers leren terwijl ze het doen. 
 3. Feedbackmechanismen: Spellen bieden directe feedback. Of het nu gaat om het scoren van punten, het voltooien van uitdagingen of het ondergaan van de gevolgen, deze feedbackloop helpt spelers de resultaten van hun acties te begrijpen.
 4. Competitie en samenwerking: Serious games kunnen worden ontworpen voor zowel individuele als groepservaringen. Ze moedigen vriendschappelijke concurrentie en samenwerking aan en bevorderen kameraadschap onder de deelnemers. 
 5. Verhaalvertelling: Spellen hebben vaak verhalen die spelers onderdompelen in de ervaring. Dit aspect van storytelling kan een krachtig hulpmiddel zijn voor het overbrengen van complexe informatie of het aanleren van nieuwe vaardigheden.
Definitie serious gaming: Het gebruik van spelelementen, spelprincipes en speltechnieken in een niet-recreatieve context om serieuze doelstellingen te bereiken.
De voordelen van serious gaming: Verbeterd leren<br />
Grotere betrokkenheid<br />
Verbeterde besluitvorming<br />
Teambuilding<br />
Meetbaarheid

Voordelen voor bedrijven

Nu we hebben gedefinieerd wat serious gaming is, gaan we kijken hoe organisaties hiervan kunnen profiteren:

 1. Verbeterd leren: Serious gaming biedt werknemers een veilige ruimte waar ze kunnen oefenen en leren zonder gevolgen in de echte wereld. Dit is met name waardevol voor het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden of het begrijpen van complexe concepten. 
 2. Grotere betrokkenheid: Traditionele trainingsmethoden kunnen saai en weinig inspirerend zijn. Serious games zorgen voor enthousiasme en motivatie in het leerproces, waardoor medewerkers meer betrokken raken.
 3. Verbeterde besluitvorming: Spellen bieden spelers vaak keuzes en consequenties. Dit helpt werknemers assertiviteit te ontwikkelen, wat essentieel is voor het succes van elk bedrijf. 
 4. Teambuilding: Veel serious games kunnen samen worden gespeeld en bevorderen groepscohesie en communicatie. 
 5. Meetbaarheid: Serious games kunnen waardevolle gegevens opleveren over de prestaties van medewerkers en de impact van serious games, waardoor organisaties de effectiviteit van het leerproces kunnen evalueren en gebieden kunnen identificeren die verbetering behoeven.

   Samenvattend is serious gaming een dynamische leer- en ontwikkelingsaanpak die een aanzienlijke impact kan hebben op uw organisatie.
   Door medewerkers te betrekken en hen aan te moedigen waardevolle vaardigheden te leren en te ontwikkelen, bieden serious games een unieke en effectieve manier om succes in de zakenwereld te versnellen. Het is niet allemaal plezier en spelletjes. Dit is een serieuze strategie voor bedrijfsgroei en -verbetering.
   Aarzel dus niet om jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen met serious gaming.

    

   Brochure Serious Gaming

   Brochure Serious Games

   Meer weten over onze serious games en bekijken hoe deze voor jouw organisatie ingezet kunnen worden? Download dan nu de gratis brochure.

   Veelgelezen blogs