Serious gaming 101

In deze serious gaming 101 vertellen we je de basics van serious gaming.

Serious gaming, ondanks zijn speelse naam, is een krachtig instrument om wezenlijke verandering tot stand te brengen, op een innovatieve en inspirerende manier. Het doel shift van het spelen van spelletjes voor de lol, naar het gebruik van de principes van gameontwerp om serieuze doelstellingen te bereiken. In deze blog zullen we serious gaming ontrafelen.

Serious gaming 101: wat is serious gaming? 

In de kern combineert serious gaming de boeiende en motiverende aspecten van gamen met realistische probleemoplossing. Het is een leertechniek die game-elementen gebruikt om serieuze uitdagingen aan te pakken, zoals training, besluitvorming en vaardigheidsverbetering. Serious games kunnen verschillende vormen aannemen, van digitale videospellen tot fysieke bordspellen, rollenspel oefeningen en simulaties. 

Hoe werkt het?

 1. Betrokkenheid: Spellen zijn van nature leuk en boeiend. Ze trekken onze aandacht en houden ons gefocust. Serious games gebruiken deze kwaliteit om medewerkers te betrekken bij een leerproces.
 2. Interactie: Spelers nemen actief deel en maken keuzes, wat leidt tot ervaringsleren. Het is praktisch en meeslepend, waardoor deelnemers leren door te doen. 
 3. Feedbackmechanismen: Spellen bieden directe feedback. Of het nu gaat om het scoren van punten, het voltooien van uitdagingen of het ondergaan van consequenties, deze feedbackloop helpt spelers de resultaten van hun acties te begrijpen.
 4. Competitie en samenwerking: Serious games kunnen worden ontworpen voor zowel individuele als groepservaringen. Ze moedigen vriendelijke concurrentie en samenwerking aan, wat kameraadschap onder deelnemers bevordert. 
 5. Verhaalvertelling: Spellen hebben vaak verhalen die spelers onderdompelen in de ervaring. Dit aspect van storytelling kan een krachtig hulpmiddel zijn om complexe informatie over te brengen of nieuwe vaardigheden te onderwijzen. 
Definitie serious gaming: Het gebruik van spelelementen, spelprincipes en speltechnieken in een niet-recreatieve context om serieuze doelstellingen te bereiken.
De voordelen van serious gaming: Verbeterd leren<br />
Grotere betrokkenheid<br />
Verbeterde besluitvorming<br />
Teambuilding<br />
Meetbaarheid

Voordelen voor bedrijven

Nu we hebben vastgesteld wat serious gaming is, laten we eens kijken hoe het organisaties ten goede kan komen:

 1. Verbeterd leren: Serious gaming biedt een veilige ruimte voor medewerkers om te oefenen en leren zonder echte gevolgen. Dit is met name waardevol voor het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden of het begrijpen van complexe concepten. 
 2. Grotere betrokkenheid: Traditionele trainingsmethoden kunnen saai en weinig inspirerend zijn. Serious games injecteren opwinding en motivatie in het leerproces, waardoor medewerkers meer betrokken blijven. 
 3. Verbeterde besluitvorming: Spellen stellen spelers vaak voor keuzes en consequenties. Dit helpt medewerkers besluitvaardigheid te ontwikkelen, wat essentieel is voor succes in elk bedrijf. 
 4. Teambuilding: Veel serious games kunnen samen worden gespeeld en bevorderen teamcohesie en communicatie. 
 5. Meetbaarheid: Serious games kunnen waardevolle gegevens opleveren over de prestaties van medewerkers en het effect van de serious games, waardoor organisaties leereffecten kunnen beoordelen en gebieden voor verbetering kunnen identificeren.  

    Concluderend, serious gaming is een dynamische benadering van leren en ontwikkeling die een diepgaande invloed kan hebben op organisaties. Door medewerkers te betrekken, leren te bevorderen en waardevolle vaardigheden te ontwikkelen, biedt serious gaming een unieke en effectieve manier om succes te stimuleren in de zakelijke wereld. Het draait niet alleen om plezier en spelletjes; het is een serieuze strategie voor bedrijfsgroei en verbetering. Aarzel dus niet om je organisatie naar een hoger niveau te tillen met serious gaming! 

    Brochure Serious Gaming

    Brochure Serious Games

    Meer weten over onze serious games en bekijken hoe deze voor jouw organisatie ingezet kunnen worden? Download dan nu de gratis brochure.

    "*" geeft vereiste velden aan

    Privacybeleid

    Wij respecteren jouw privacy. Lees hier hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan.

    Veelgelezen blogs