Onderhoud voor virtuele teams

Voorlopig blijven we nog thuis werken. Iedereen heeft inmiddels zijn draai wel gevonden en probeert er het beste van te maken. Toch blijft deze situatie uitdagend. Voor jou als persoon, maar ook in de samenwerking met collega’s. Door het wegvallen van de sociale interactie liggen risico’s op de loer. Kwesties binnen het team, die je onder normale omstandigheden eerder signaleert en bespreekbaar maakt, kunnen nu tot grotere problemen leiden.

Het belang van verbinding

Sta juist nu eens stil bij de (virtuele) samenwerking in jouw team. Onder normale omstandigheden vraagt het goed functioneren van een team al voldoende aandacht. Nu we allemaal thuiswerken, kunnen er sneller beelden ontstaan over collega’s, conflicten zijn moeilijker te herkennen en op te lossen, wantrouwen kan groeien en normale werkwijzen staan onder druk. Ook het wegvallen van een groot deel van de informele interactie tussen collega’s kan invloed hebben op het functioneren van een team. Voor het zakelijk nuttige weten we elkaar virtueel zeker te vinden, maar daarnaast is het belangrijk om ook in verbinding met elkaar te blijven. Signaleer kwesties op tijd, zodat ze geen negatieve invloed hebben op de teamsamenwerking en het team haar plezier, flow en productiviteit behoudt.

Digitale tools

Er zijn genoeg digitale tools om in contact te blijven. Zorg ervoor dat je als team aandacht besteedt aan het noodzakelijke onderhoud, zodat de teamleden in verbinding blijven en samen succesvol kunnen zijn. Dus maak tijd en heb oprecht aandacht voor elkaar, verzin manieren om ook nu samen lol te hebben, wees nieuwsgierig en probeer elkaars context te begrijpen. En kom er zo achter wat jouw team nu echt nodig heeft.

Hulp nodig bij deze check? Dan is onze teamscan wellicht wat voor jou. Team Flow Index is een APK voor jouw virtuele team. Het geeft direct inzicht in de prioriteiten en mogelijkheden voor jouw team. En biedt het team een basis voor een gesprek over en plan van aanpak voor haar behoeftes en uitdagingen.

Fizzinity is een andere digitale tool die nauw aansluit op de behoeften van virtuele teams. Het spel helpt met de teambuilding die juist nu nodig is, zonder bij elkaar te hoeven komen. Door middel van opdrachten leer je jouw collega’s beter kennen, verbeter je de samenwerking en heb je bovenal veel plezier. Het online spel heeft de fun en energie van een pubquiz, maar is daarnaast ontworpen om de samenwerking en communicatie binnen jouw team te verbeteren.

Veelgelezen blogs