Teamontwikkeling

Aanpak teamontwikkeling

Een succesvol team ontstaat niet bij toeval, het wordt ontworpen. Met 30+ jaar ervaring in coaching en teamontwikkeling helpen onze coaches teams en hun leiders om de juiste mensen aan boord te krijgen, vereiste prestatielevels ruimschoots te halen, silo’s af te breken, conflicten aan te pakken (in plaats van te omzeilen), onnodige ballast los te laten, unieke eigenschappen in te zetten en plezier te hebben.

Wat is een team?

Een team is een groep mensen die samen werkt en in een zekere mate van elkaar afhankelijk is voor het bereiken van succes. Maar welk leiderschap heb je daarvoor nodig? Hoe werken teamleden onderling samen? Bij InContext geloven wij dat onderling vertrouwen, persoonlijk leiderschap en aandacht voor teamontwikkeling zorgt voor blije en productieve teams waarin harder, plezieriger en efficiënter wordt (samen)gewerkt. 

Verschillende soorten teams

Geen team is hetzelfde. De complexiteit en stabiliteit van de omgeving en de mate van individualiteit binnen het team zijn belangrijke factoren. Denk aan de verschillen tussen een schaatsploeg en een voetbalteam. Beiden zijn teams, maar bij de een ligt de focus op het behalen van gezamenlijke doelen en bij de ander spelen individuele successen een grotere rol.

Wat een medicijn voor het ene team is, kan gif voor het functioneren van een ander team zijn. Maak daarom onderscheid tussen verschillende soorten teams.

 

Teamontwikkeling is maatwerk

Een team moet een plek zijn waar iedereen mag zijn wie hij of zij is, waar succes je wordt gegund en er aandacht is voor eventuele zorgen en onzekerheden. Wil jij aan de slag met teamontwikkeling? Zie jij kansen voor een sterkere samenhang? Of moeten de resultaten verbeteren? De coaches van InContext staan teams bij door te helpen, te reflecteren en te confronteren. Als facilitator en ondersteuning om de échte issues boven tafel te krijgen.

Onderschat het belang van een hecht team niet, ook als er (deels) vanuit huis gewerkt wordt.

Teamontwikkeling met serious gaming

InContext is dé expert op het gebied van serious gaming en waar nodig kunnen wij dit voor teamontwikkeling inzetten. Als extra toegevoegde waarde of in synergie met de coaching. Wil jij op een interactieve manier veranderingen doorvoeren, medewerkers binnen een veilige omgeving laten experimenteren of hen nieuw gedrag laten ervaren? Dan kunnen wij een van onze state-of-the-art tools, zoals Team Flow Index, Quadrality en TeamUp, inzetten om problemen te analyseren en het team een stap verder helpen.

Een InContext coach weet ook wanneer het tijd is om een stap terug te doen en het team zelf de verantwoordelijkheid te laten nemen voor de eigen ontwikkeling, groei en prestaties.

Wil jij aan de slag met jouw team, moet het team in beweging komen, wil je op een effectieve manier veranderingen tot stand brengen of kunnen wij op een andere manier met je meedenken? Bel of mail ons vandaag nog, wij zijn je graag van dienst

Whitepaper Ontwikkeling van leiderschap, samenwerking en vertrouwen in teams

Wil jij meer weten hoe je het leiderschap, de onderlinge samenwerking en het vertrouwen in jouw team kunt ontwikkelen en versterken? Download dan hier gratis onze whitepaper met achtergronden en concrete tips!

 

Whitepaper 'Ontwikkeling van leiderschap, samenwerking en vertrouwen in teams'

"*" geeft vereiste velden aan

Meer uit je team halen? Deze serious games kunnen bijdragen

Fizzinity Game Mobile

Fizzinity

Fizzinity is een inspirerende teambuilding game die teams helpt (weer) met elkaar in verbinding te zijn, elkaar beter te leren kennen en plezier te hebben, ook als je als team deels thuis werkt.

TeamUp Feedback challenge 2

TeamUp

TeamUp laat jouw team ervaren wat het effect is van een vrije flow van feedback. Collega’s leren elkaar beter kennen en naarmate teams vorderen in het spel worden ze ook steeds meer uitgedaagd.

Veelgestelde vragen bij teamontwikkeling

Kan InContext mij helpen het beste team samen te stellen?

Jazeker, wij hebben uitgebreide ervaring en expertise op dat gebied. Zo kunnen wij ondersteunen door – samen met jou – een teamprofiel op te stellen. Binnen dat profiel kunnen persoonlijkheidsprofielen opgesteld worden, capaciteiten getest worden en diepgaand inzicht in de werkzaamheden van het team gecreëerd worden.

Wij helpen vast te stellen of teamleden elkaar aanvullen, wij maken blinde vlekken zichtbaar en trainen teamleden om effectief samen te werken. Zo kijken wij in hoeverre waarden en overtuigingen van teamleden complementair aan elkaar en aan de organisatie zijn. Of teamleden zich onderdeel van het team voelen. En of er een goede balans in samenwerking en prestaties is.

Kan ik de eilandjescultuur binnen mijn team verminderen?

Het is belangrijk te weten hoe deze cultuur tot stand is gekomen. Ieder team is anders en daarom is een goede diagnose belangrijk. InContext kan een bijdrage leveren met deze diagnose. Door inzet van onze ervaren consultants of in combinatie met bijvoorbeeld Team Flow Index, de (virtuele) scan voor teams. Wij bieden teamleden een spiegel om zichzelf en elkaar beter te leren kennen, inzicht in sterktes en ontwikkelpunten te krijgen én potentiële uitdagingen in het team te ontdekken. In het bundelen van krachten en het harmoniseren van manieren van werken ligt onze kracht. Ook om te voorkomen dat eventuele problemen groeien en destructief worden.

Welke programma's zijn er om teams te ontwikkelen?

Ieder team heeft eigen vraagstukken, uitdagingen en valkuilen. InContext kan op verschillende manieren bijdragen aan de ontwikkeling van jouw team(s). Op het gebied van leiderschap, samenwerking en in het bouwen aan onderling vertrouwen. Sociale veiligheid en inclusie zijn daarin belangrijke thema’s, een team moet bij uitstek de plek zijn waar iedereen zich veilig voelt. Maar de werkomgeving moet ook een context bieden waarbinnen teamleden succesvol kunnen zijn.

Onze ervaren consultants gaan graag met jou in gesprek over de vragen die er bij jou leven, de visie van de organisatie en de bijdrage die van jouw team verwacht wordt. Waar nodig zetten wij business games, bedrijfssimulaties of (online) tools in om het proces te versnellen en te versterken. Kijk bijvoorbeeld eens naar Team Flow Index, Quadrality of TeamUp. Heb je nog vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Bel of mail ons, wij helpen je graag!

Hoe krijg ik beter inzicht in mijn team?

Ieder team is anders. Belangrijk is om de aard van jouw team goed te doorgronden. Hoe complex of veranderlijk is de omgeving en in welke mate is het realiseren van individuele doelen of juist teamdoelen van belang? Daarnaast is het belangrijk de huidige situatie goed in kaart te krijgen: wat zijn de sterke en zwakke punten van jouw team en zijn teamleden in staat optimale resultaten te leveren? Onze ervaren consultants kunnen daarbij ondersteunen en ook een tool als Team Flow Index kan helpen om de teamsamenstelling, structuur en het leiderschap te analyseren. Kijk ook eens naar onze case studies met ervaringen van andere organisaties. Wij houden daarbij altijd rekening met de specifieke context, omgeving en werkzaamheden. En stellen teams in staat hun doelen te bereiken.

Mijn team boekt te weinig resultaten, wat kan ik daar aan doen?

Allereerst moet een team bewust worden van het effect van haar werkwijze en het onderlinge functioneren. Wij maken daarin gebruik van het perspectief van de omgeving van het team. Door feedback te verzamelen, verbetermogelijkheden te definiëren en te ondersteunen bij de ontwikkeling van benodigde vaardigheden.

Wij zorgen daarnaast samen met jou voor heldere KPI’s en een effectieve samenwerking. Naast onze expertise en ervaring zetten wij ook regelmatig serious games in om het veranderproces binnen jouw organisatie te versnellen en extra impact te genereren. Bijvoorbeeld door te oefenen met het geven en ontvangen van feedback. Om samen te leren, te ontwikkelen en informatie op de juiste plek te krijgen. Zo is het team steeds beter in staat haar eigen prestaties te monitoren én continu te verbeteren.