Serious Gaming. Iedereen wint.

We horen het vaak. Serious games zijn vooral leuk, maar zeker niet geschikt voor de c-suite en leiden niet tot wezenlijke veranderingen. Onzin, vinden wij. Sterker nog, als je in korte tijd tot de kern van een uitdaging wilt komen en mensen een ervaring wilt bieden die zij nooit vergeten, dan is er geen ander middel zo krachtig als een serious game. Maar waarom hebben serious games zo’n impact? In deze blog zetten we het graag voor je op een rijtje.

Wat zijn serious games?

Laten we beginnen met de basis: serious games zijn spellen die een hoger doel nastreven dan alleen vermaak. Serious games combineren spelelementen met leer- en veranderdoelen en roepen daardoor natuurlijk gedrag op. Daardoor krijgen deelnemers op een effectieve en interactieve manier inzicht in de effecten van hun eigen gedrag en keuzes. En dat maakt een onuitwisbare indruk. Of zoals een HR-manager het laatst mooi samenvatte: “Nu ik dit eenmaal heb gezien, kan ik het niet meer ontzien”.

Serious gaming is een krachtig middel om wezenlijke verandering tot stand te brengen, op een innovatieve en inspirerende manier. Het is een leervorm waarin mensen een onvergetelijke ervaring opdoen. Waarin deelnemers continu experimenteren en een fundamentele dialoog voeren over het team, de organisatie en wat er speelt. En met elkaar direct ervaren wat er nodig is om daar verandering in aan te brengen. Het is leren en ontwikkelen in optima forma.

“De tijd vloog voorbij. Het voelde alsof we nog maar net waren begonnen, terwijl het uur al voorbij was!”

Als middel is serious gaming breed inzetbaar, geschikt voor alle teams en goed te tunen op een groot scala aan onderwerpen. Van teamontwikkeling tot leiderschap, van cultuur tot kernwaarden en van agile werken tot diversiteit en inclusie.

Serious gaming

Maak(t) het onmogelijke mogelijk

Serious games zijn leuk om te spelen, zorgen voor een ontspannen setting en geven energie. Dit roept automatisch een actieve houding op waardoor iedereen op een natuurlijke manier participeert, met de game én met elkaar.

“In korte tijd werden al mijn teams super fanatiek en kwam gedrag naar boven dat ik ook op het werk zag. Dit bood mooie handvatten die ieder van ons dwong om in de spiegel te kijken hoe effectief wij zelf waren. Voor mijn business unit betekende dit écht een kantelpunt naar een betere onderlinge samenwerking.”

Vanuit eigen gedrag en keuzes stelt serious gaming deelnemers in staat om op een veilige manier in de spiegel te kijken en continue feedback te ontvangen van de groep. Deelnemers gaan helemaal op ín het moment, zonder direct door te hebben dat ze hun grenzen verkennen en aan het leren zijn. Dit zorgt ervoor dat je als team snel – en zonder weerstand – tot de kern van een probleem komt, dat iedereen effecten van beslissingen ervaart en dat voorheen onbespreekbare zaken bespreekbaar worden. De doorbraken die je hiermee realiseert, had je anders nooit (in zo’n korte tijd) tot stand kunnen brengen.

 

Serious Gaming

Duurzaam werkgeluk

Als organisaties serious gaming structureel inzetten, dan draagt dit bij aan een hogere mate van werkplezier, geluk en verbinding met elkaar en de ambitie van de organisatie. Dit resulteert in een betere samenwerking, in co-creatie en dus meer innovatie in de hele organisatie.

Dit komt doordat serious gaming medewerkers en teams in staat stelt op een energieke en interactieve manier continu de verbinding te leggen tussen persoonlijke waarden en ambities, die van het team en die van de organisatie. De balans tussen deze elementen is binnen iedere organisatie de basis van werkgeluk, verbinding en duurzame inzetbaarheid.

“Ik had nooit beseft hoe het (niet) handelen naar deze kernwaarden de totale prestatie van een organisatie kon beïnvloeden. Mijn ogen zijn echt geopend.”

Iedereen wint

Serious gaming kent alleen maar winnaars. Deelnemers winnen omdat ze in korte tijd een onwaarschijnlijk grote sprong voorwaarts maken. Teams winnen omdat ze effectiever en productiever worden, meer energie en cohesie ervaren, beter samenwerken en met meer gemak lastige onderwerpen – met elkaar – aanpakken.

HR-afdelingen winnen op alle fronten. Deelnemers zijn dankbaar voor de ervaring die ze hebben gehad en de impact die dit binnen teams tot stand heeft gebracht. Je hebt de organisatie gefaciliteerd in het bespreken en aanpakken van complexe uitdagingen. Hiermee heb je met een ongekend hoge effectiviteit doelstellingen behaald die het leiderschap binnen jouw organisatie voorheen niet voor mogelijk hield.

En daarmee wint de organisatie als geheel. Met blijere teams, meer verbonden mensen, betere resultaten en meer innovatie.

“Ik heb mijn collega’s op een andere manier leren kennen en ervaren waar zij goed in zijn. Hierdoor zal ik ze in de dagelijkse praktijk vaker gaan opzoeken om samen te werken.”

 

We-Learning

De impact van serious gaming is dus enorm. Maar niet per definitie. Serious games zijn pas echt effectief wanneer het geen doel is maar een middel om een doorbraak te realiseren en wanneer ze worden toegepast in teamverband.

En juist dat maakt de serious games van InContext zo meeslepend, impactvol, effectief en uniek. Al onze interventies zijn namelijk gebaseerd op ons We-Learning concept: samen leren, samen ervaren en samen groeien. Met We-learning voer je als team een fundamentele dialoog over wat er speelt, wat de kern van het probleem is en hoe je daar met elkaar een verandering in aanbrengt. Dat is een wezenlijk andere ervaring dan interventies waarin ieder teamlid – letterlijk en figuurlijk – zijn eigen spel speelt.

Onze games worden altijd in groeps- of teamverband gespeeld. Want alleen als je met elkaar leert, ervaart en experimenteert ontvang je feedback, verleg je je grenzen, verbind je mensen en doelstellingen aan elkaar en zorg je voor interactie en plezier.

“Een strategie voelen en beleven heeft zoveel meer impact dan het erover lezen of horen.”

 

Wezenlijke doorbraken

InContext is een adviesbureau dat bestaat om mensen die iets ten goede in hun eigen organisatie willen keren te helpen hun doel te bereiken. Om onze impact te vergroten en bij te dragen aan wezenlijke en duurzame veranderingen zijn wij 30 jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van serious games.

Dit maakt dat wij in die tijd als geen ander hebben geleerd wat effectief is, maar ook wat minder goed werkt. Met onze ervaring, creativiteit en technisch vernuft creëren wij de mooiste, leerzaamste en meest impactvolle ervaringen. Elke dag weer. Overal ter wereld. Zo is TeamUP ontwikkeld om organisaties in staat te stellen de eigen leercultuur (verder) te ontwikkelen en staat LinkXs al jarenlang op de bestsellerlijst als middel om samenwerking en leiderschap binnen organisaties naar een hoger plan te tillen.

Voor ons is serious gaming nooit een doel op zichzelf, maar een middel om mensen en organisaties te helpen duurzaam te veranderen. Onze ervaring en expertise maakt ons wereldwijd tot een van de marktleiders op het gebied van serious gaming. Daarom worden onze serious games gespeeld in organisaties als:

PostNL
ABN AMRO
Eli Lilly
KLM
Rabobank

Maar daarmee stopt het niet. Wij zetten onze passie ook in om bedrijfssimulaties op maat te ontwikkelen, hét middel om iedereen in een organisatie de kans te geven om het bekende met nieuwe ogen te zien. In een veilige leeromgeving worden deelnemers ‘speler’ in een fictief maar zeer realistisch verhaal en ervaren zij gaandeweg het verschil in denken én doen dat van hen gevraagd wordt.

Wij geloven dat serious gaming de kracht heeft om de wereld te veranderen. Game voor game. Spel voor spel. Want de uitdagingen van vandaag de dag vragen om creatieve, slimme en duurzame oplossingen. Het onmogelijke mogelijk maken, daar staan wij voor. Ons motto is daarom niet voor niets: met serious gaming wint iedereen, altijd.

Wil jij meer weten over serious gaming, de mogelijkheden en de impact? Laat het ons weten of boek een demo, wij denken graag met je mee!

 

Meer weten over serious gaming?

Serious gaming kent veel toepassingen: teamontwikkeling, leiderschap, cultuur, kernwaarden en diversiteit en inclusie. Download de brochure en bekijk alle mogelijkheden en de impact op jouw team en organisatie.

 

Brochure Serious Gaming

Brochure Serious Games

Meer weten over onze serious games en bekijken hoe deze voor jouw organisatie ingezet kunnen worden? Download dan nu de gratis brochure.

Veelgelezen blogs