Ontspan je vrouwelijk ego

Deze blog schrijf ik voor alle werkende vrouwen. Vrouwen die super zijn in hun vak maar dingen soms net iets handiger kunnen doen binnen de masculiene organisatie waarin zijn werken. Die soms een beetje doordraven in alles goed willen doen en wel wat ontspanning kunnen gebruiken.

Wie ben ik? Petra van Tol, senior consultant van consultancybureau InContext, getrouwd en moeder van 2 jongens en daarnaast trainer en coach voor vrouwen in het bedrijfsleven.

Is ego niet meer iets van mijn mannelijke soortgenoten? Iets wat opschept, bluft en er met de eer vandoor gaat?” Het antwoord is wellicht verrassend, maar nee; ook jij als vrouw hebt een ego. Waar zit ie? Vlak achter de plek waar je succes beleeft, de strijd aan durft of vraagt om wat je nodig hebt. Maar ook daar waar je kramp, spanning of stress voelt.

Zie hier, dit is je ego in werking

Veel van ons kampen met de neiging om in alle opzichten perfect te willen zijn. Als manager, als partner, als moeder, als lid van de oudercommissie en zelfs bij yoga. Zie hier… dit is het ego in werking. Jij wilt dan misschien niet per se een Porsche, maar jij wilt misschien wel je 30 cupcakes voor de traktatie op school zelf gebakken hebben, terwijl je ook nog een ontbijtmeeting hebt op kantoor vlak voor een spannende deadline.

Stop! Dit ego is niet iets wat op je To do list moet of op je krijtbord in de keuken als the next thing to fix. Nee, iedereen heeft een ego; het belangrijkste is dat je het erkent als een onderdeel van jezelf dat niet allesoverheersend hoeft te zijn.

Waar is je ego goed voor?

Je ego geeft je identiteit. Het helpt om ambitie te vormen en richting te geven, het maakt je weerbaar en het helpt om je eigen authenticiteit in de wereld te zetten. Het ego wil graag winnen en zet daar alle mogelijke dingen voor in. Het zal je dus vooruithelpen tot een bepaald punt. We kunnen niet functioneren zonder ego. Het kan ingezet worden als drijver voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Het is dus iets nuttigs. Zonder ego geen carrière.

Wanneer zit het in de weg?

Het ego wil winnen; denkt in win-lose, eist van anderen en schroomt niet om je te overladen met eisen. Het gaat spanning en conflicten niet uit de weg. Het ego maakt geen onderscheid over wat er te winnen is. A battle is a battle; go for it! Of dit nu gaat over de beste zakelijk deal met je top account, meest lenige yoga standje, de deadline van je project, perfect gestreken kleertjes van je kids, of de meest originele cupcakes op school.

Het eist van anderen dat ze jou erkennen in wat je wilt zijn. Dit maakt je op een hele rare manier afhankelijk. Afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Je meet je af aan de waardering die van buiten komt. Dit veroorzaakt dat individualiteit vervormt tot individualisme en dat de wens om te presteren vervalt in een eis tot prestatie en erkenning daarvoor.

En mannen dan?

“Maar hebben mannen dit dat niet?” hoor ik je denken. Mannen zijn hierin eenvoudiger. Als ze erkenning willen dan gaan ze opscheppen, als ze bewondering willen kopen ze een Porsche of een andere gadget en komen ze die opzichtig showen.

Vrouwen maken het complexer, de erkenning moet er even zozeer zijn maar het moet wel spontaan gegeven worden door de ander. Vrouwen verwachten dat de buitenwereld hun behoeftes aanvoelt zodat ze zich niet hoeven uit te spreken. Net zoals jij dat van je partner verwacht dat hij spontaan begrijpt dat jij nu echt toe ben aan een romantisch dinertje, zo moet je manager toch begrijpen hoe belangrijk jij het vindt dat hij een compliment geeft voor al die extra uren die jij erin stopt.

Als ik er om moet vragen… dan telt het niet! Stijf van de spanning, ik-doe-het-zelf, emotionele manipulatie, het ego ontneemt de levensvreugde. Zie hier de kans op uitholling, oververmoeidheid en burn-out.

4 tips om je ego te ontspannen

1. Gebruik het ego
Het ego in niet hetzelfde als jijzelf. Zie het ego als een deel van jou, wat niet allesoverheersend hoeft te zijn. Gebruik het ego en laat het niet jou gebruiken. Gebruik die cupcake-drive en voorzie het van een laagje realisme.

2. Durf te kiezen
Je hebt één leven en maar 24 uur in een dag. De realiteit schrijft voor dat je niet op alle vlakken perfect kunt zijn. Durf daar keuzes in te maken en ontspan. Fuck het multitasken! Huis een puinhoop terwijl de schoonmaakster komt? Een keer nee zeggen tegen een collega of een extra klus/project? Een keer een klus teruggeven omdat het totaal niet realistisch ingeschat was. Dat hele ingewikkelde lego-huis niet afkrijgen? Ontspan. Nee is ook een optie. Accepteer dat je niet op alle fronten kunt excelleren. Stel vast wat de echte prioriteit heeft.

3. Vraag om wat je nodig hebt
Het is misschien een vreemd idee, maar je hoeft niet alles zelf te kunnen en alleen te doen. Veel succesvolle en niet overspannen vrouwen hebben één ding goed geleerd; organiseer hulp en laat daarna dingen los… ontspan.

4. Falen is ook een optie
Als je gekozen hebt en het lukt niet? Dan ontvouwt zich vast een ander pad. De beste manier om samen te werken met je ego is met een knipoog.

Ga het een beetje humor en zelfspot te lijf: “Zie mij nu weer eens.” Zodra je merkt dat je van jezelf aan het eisen bent (“Ik moet”) in plaats aan het wensen (“Ik wil graag”), geef jezelf dan een knipoog en ga even na wat er ook alweer echt belangrijk is. ?

Veelgelezen blogs