Het geheim van een goede kick-off

Samenwerking als team draait om het creëren van betrokkenheid, van samenwerking en van een gezamenlijk doel. Tijdens de kick-off van jouw (nieuwe) team, project of samenwerking kun je direct een goede start maken. Wat houdt de samenwerking in, waar werken we met elkaar naartoe en hoe gaan we dat doel bereiken? Succes bereik je samen en met een goede kick-off kan iedereen direct bijdragen aan het succes. Een perfecte basis voor een gezamenlijk resultaat.

Teamsport als een inspiratiebron

 

Ik ben en blijf trots op het Nederlands elftal. Wat is het een geweldig gevoel om samen voor één doel te strijden. Zij aan zij in onze feloranje shirtjes, uitgelopen vlaggetjes op bezwete wangen en knotsgekke hoedjes op onze hoofden. Op het moment voordat het losbarst, sta ik met een verhoogde hartslag en gebalde vuisten te wachten. Op de middenlijn staan de spelers klaar voor de aftrap….

Heb je jezelf wel eens afgevraagd wat een aftrap succesvol maakt? Als ik naar het veld kijk, zie ik 1 speler die de aftrap neemt. Maar vooral zie ik 11 spelers met hun neuzen dezelfde kant op. Zij hebben samen maar één doel voor ogen. Het team neemt letterlijk plaats achter de speler die aftrapt. Iedereen kent het spreekwoord ‘een goed begin is het halve werk’. Maar beseffen we wel genoeg hoe belangrijk dezelfde richting voor een team is? De speler die aftrapt, speelt direct de bal naar het team om de aanval te starten.

We willen allemaal toch een kick-off met een team achter ons: de neuzen dezelfde kant op, elkaar steunen en het samen willen doen.

Een kick-off na corona

Een team dat goed samenwerkt is cruciaal. Als je de bal afspeelt, wil je dat je team dezelfde kant oploopt als waar jij heen gaat. We hebben een roerige tijd gehad en we zitten nog midden in een wereld vol met corona. Wel zijn we een palet aan digitale skills rijker. Nuttige skills, maar hoe gaan we deze combineren? Door het thuis of hybride werken staan we minder in direct contact met onze collega’s. Nu we met zijn allen weer meer naar het werk mogen, trappen we eigenlijk opnieuw af. Opnieuw aftrappen, opnieuw afstemmen, opnieuw wennen. Het is een wedstrijd die zich fysiek en digitaal gaat afspelen. We willen ten slotte niet dat onze collega’s buitenspel staan. Het is tijd voor een succesvolle kick-off en wel nu.

 

Aan de voet van iets nieuws

Het is prachtig om te merken hoeveel energie iedereen krijgt nu we elkaar weer meer mogen zien. Het is van groot belang om met elkaar aan het werk te gaan. Persoonlijk heb ik dit als een groot gemis ervaren toen het niet kon. Gelukkig mag er nu meer en staan we aan de voet van iets nieuws. Nu is onze grootste uitdaging om de balans te zoeken tussen ons geoefend thuiswerken en samen creëren. 

Ik wil samen creëren!

We hebben elkaar nodig om de balans te zoeken. Je kan een kick-off gebruiken om weer (meer) met elkaar in verbinding te komen. Of om de balans weer terug te krijgen door elkaar te helpen. En de echte gesprekken te voeren over hoe en waar je naartoe wilt. Met als doel gezamenlijk achter de bal te gaan staan en van elkaar te weten waar en hoe iedereen op het veld staat. Terug naar de tekentafel, om opnieuw de opstelling en tactiek te bepalen. Gebruik vooral al je skills, digitaal en face-to-face, om een geweldige (hybride) variant van een kick-off op te zetten.

 

Het kan gewoon

Laatst nam ik een podcast op met een deelnemer van één van onze programma’s. Ik stond perplex toen hij vertelde over de impact die een kick-off kan hebben. Hij vertelde dat door de mix van tijd voor verbinding, het hebben van echte gesprekken en skill-building, hij ultiem werd uitgedaagd samen te werken. Dit gaf hem een geweldig gevoel van triomf, omdat hij dit echt samen met zijn team heeft gedaan.

Door dit gevoel van saamhorigheid, vonden de teamleden elkaar sneller na het programma. Door de uitdaging om echt samen te werken, hebben zij een nieuwe vorm van samenwerken eigengemaakt. Een klinkende 3-0 overwinning. Een goede kick-off kan dus écht het verschil maken.

 

Het is tijd

Laten wij het Barcelona van vroeger zijn. De korte lijntjes, de vele passes en blindelings elkaar vinden en vertrouwen. Laten we, in verbinding, met elkaar aan de slag gaan. Gun jezelf, je team, jouw organisatie een goede kick-off om weer samen achter de bal te gaan staan. Dit geeft je alle energie en richting om weer hetzelfde doel aan de andere kant van het veld te bereiken.

De gezonde spanning als je weer voor het eerst in lange tijden het veld in mag, de zenuwen die opspelen. Een goede kick-off kan allesbepalend zijn. Raak weer als vanouds goed op elkaar ingespeeld en voor je het weet sta jij met je team in de Champions League finale achter die beslissende penalty. Met het vertrouwen van je teamgenoten in je rug is raak schieten slechts een formaliteit. Yes! Prettige wedstrijd!

Veelgelezen blogs