Case Study – PwC

Petra: “In een omgeving zoals PwC lopen vrouwen tegen specifieke uitdagingen aan. Door hen meer inzicht te geven in deze uitdagingen en hen te leren hun eigen krachten beter in te zetten, worden ze effectiever. Het programma Vrouwelijk Leiderschap past in een bredere cultuurverandering. Bij mannen ontstaat steeds meer het bewustzijn dat een overwegend masculien referentiekader ook maar een van de mogelijke perspectieven is. In die zin zou dit programma ook zeker geschikt zijn voor mannen.”

Experimenteren met verschillende soorten gedrag

Twaalf tot veertien gevorderde managers tot beginnende senior managers doen mee aan het vijfdaagse programma. Petra: “In deze carrièrefase verlaten veel vrouwen de organisatie. PwC wil dit talent behouden, omdat diverse kwaliteiten leiden tot betere klantbediening.

Het dilemma is vaak: moet ik me aanpassen of kan ik mezelf blijven? Als je inzicht hebt in de masculiene spelregels kun je per situatie een bewuste keuze maken tussen deze twee opties. Daarom laten we de deelnemers in rollenspellen met acteurs experimenteren met verschillende soorten gedrag. De acteurs houden je een spiegel voor door je direct te confronteren met jouw gedrag.”

Jitske: “Er bleken grote verschillen te zijn tussen de deelnemers en hun obstakels. Ook gaat elk team anders met diversiteit om. Toch was het voor iedereen erg leerzaam.”

Krachtig door inzicht

Alles draait om bewuster handelen. Jitske: “We hebben bijvoorbeeld geoefend in zichtbaar zijn zonder daarmee jezelf anders voor te doen dan je bent. Door van bepaalde momenten gebruik te maken om te laten zien waar je mee bezig bent, word je effectiever in een meer masculiene omgeving, waar zichtbaarheid wordt gewaardeerd.”

Petra: “Naast bewustzijn van het effect van gedrag geeft het programma vrouwen meer inzicht in hun eigen krachten en kwaliteiten. Mensen met een feminien karakter zijn vaak gevoelig voor dominante types. Als je weet waar jouw kracht zit, laat je je minder overrompelen en krijg je juist meer steun van die mensen.”

Bewuster en effectiever

Petra ziet dat het programma Vrouwelijk Leiderschap veel impact heeft: “De vrouwen die het programma gevolgd hebben, maken nu meer bewuste keuzes. Dat komt doordat ze nadrukkelijker stilstaan bij hun doel, strategie en bij de vraag wie hen daarbij kan helpen. Dankzij het programma komt hun carrière soms in een stroomversnelling terecht, dat is prachtig om te zien.”

Jitske: “Het programma maakt je bewust van het effect van je gedrag op anderen. Het resultaat is natuurlijk voor iedere deelnemer anders. Zelf merkte ik dat een effectievere manier van werken vaak heel dicht bij me ligt, maar dat ik het niet automatisch doe. Het helpt als je daarmee wordt geconfronteerd.”

Jitske van Hattem, Senior Tax manager PwC
Petra van Tol, Managing consultant InContext

Bron speciale editie van PwC deConnectie over het waarderen van verschillen

Auteur Manon van der Zwaal

 

“De acteurs in het programma Vrouwelijk Leiderschap hielden je continu een spiegel voor door je direct te confronteren met jouw gedrag.”

Jitske van Hattem – Senior Tax manager PwC