Case Study – Philips

Sander Willems, General Manager Business Center Europe van Philips Healthcare: “Na twee jaar hadden we alle landen gecentraliseerd en een solide fundering gelegd voor de harmonisatie voor de komende jaren. Ondanks het feit dat we veel voor elkaar hadden gekregen in korte tijd, merkten we dat om de volgende slag snel en effectief te kunnen maken, we zaken anders moesten gaan aanpakken.”

“Werkdagen waren standaard lang en het was continu moeilijk en lastig om mensen mee te krijgen op onze verbeterreis. Dit ging regelmatig gepaard met irritaties onderling en met onze stakeholders. Als Management Team bewaakten we ons eigen territorium goed, maar onderling waren we niet een effectief team met één stem.”, zo vervolgt Sander Willems.

Discussies waren vaak eindeloos

“Elke stap voorwaarts was een gevecht en als leider van het team kostte me dat erg veel energie. En we moesten als organisatie versneld de volgende stappen gaan maken. Toen mijn HR-manager mij aanraadde om een consultant in de arm te nemen, was ik in eerste instantie sceptisch. Wat kan zo iemand nu daadwerkelijk bijdragen aan de richting die we als organisatie in moeten slaan?

Toch wist de consultant van InContext mijn vertrouwen te winnen: hij begreep de situatie en wij bouwden snel een vertrouwensrelatie op. De combinatie van persoonlijke coaching en teamontwikkeling was erg krachtig en gaf meteen zichtbaar resultaat. Het team zag mij vooruitgang boeken en ik zag het team bewegen. Dat versterkt elkaar. We deelden doelen en ambities en daarmee ging de samenwerking soepeler en effectiever. Daarmee hadden we een basis om de complete organisatie als team te gaan versterken: met één stem sta je sterker.”

Sander Willems over InContext

“Ik zie veel leiders om me heen die te maken hebben met een veranderende omgeving en grote uitdagingen voor hun organisatie. Een traject als deze is zoveel meer dan een teambuilding-exercitie of een leiderschapstraining. Je ziet het resultaat direct onder je handen verschijnen. De uitdagingen worden daarmee niet kleiner, maar je versterkt je vermogen om ze aan te pakken: je gaat surfen op de golf die anders misschien over je heen gespoeld was.

Ik heb in de loop van mijn carrière veel consultants voorbij zien trekken, maar geen één van het kaliber van InContext. De manier waarop dit project is gedaan levert vele malen de investering op. Ik heb de consultant als ‘een partner in crime’ ervaren; iemand die echt heeft geholpen om de storm het hoofd te bieden en ons heeft meegeholpen om de organisatie in de juiste richting te navigeren.”

Het resultaat

“Nu zijn we met het Management Team bezig de hele organisatie opnieuw te verbinden en samen te bouwen aan steeds betere resultaten. We krijgen van binnen en buiten de organisatie steeds vaker positieve feedback over de verandering die we doormaken. Er is veel meer rust en tegelijkertijd stijgt de productiviteit.

Hoe dat kan? De moeilijke discussie worden nu écht gevoerd, we raken de essentie van de problematiek, we weten elkaar te vinden en we hebben met onze samenwerking een platform om dingen snel en goed voor elkaar te krijgen. We definiëren creatieve oplossingen voor onze uitdagingen en daardoor kunnen we sneller beter worden. Zo betaalt dit project zichzelf vele malen terug. Persoonlijk heb ik meer rust en balans, terwijl ik twee keer zoveel voor elkaar krijg met de helft aan inspanning.”

Philips Healthcare strengthens new management team

Dit project betaalt zichzelf vele malen terug. Ik krijg twee keer zoveel voor elkaar met de helft aan inspanning.

Sander Willems – General Manager Business Center Europe, Philips Healthcare