Agile Werken

Veranderingen van mindset

Agile werken maakt organisaties effectiever en innovatiever. De time-to-market wordt korter en organisaties zijn beter in staat zich aan te passen aan veranderingen.

Ook betekent agile werken snel kunnen ontwikkelen en continue beweging. Met behulp van regelmatige klantfeedback zijn organisaties in staat om zich voortdurend aan te passen en producten te leveren die waarde toevoegen. Daarbij zorgt agile werken voor een verhoogde productiviteit, creativiteit en werkplezier.

Work at InContext

Medewerkers en multidisciplinaire Teams

Successen van bedrijven als Google, Netflix, Zappos, Spotify en ING maken agile werken nog aantrekkelijker en maken het relevanter voor organisaties om nieuwe manieren van werken en leiderschap te verkennen. Organisaties die op een agile of scrum manier zijn georganiseerd, staan stuk voor stuk bekend om hun innovaties en samenwerkingscultuur.

InContext helpt je het beste uit medewerkers en multidisciplinaire teams te halen en begeleidt zowel leiders als de organisatie als geheel. Onze aanpak focust zich op het veranderen van de mindset en het ervaren van de agile manier van werken. Een mindsetverandering en het naleven van de nieuwe waarden zijn essentieel in de transformatie naar een agile organisatiecultuur.

Wil je graag de ervaringen lezen van andere organisaties? Lees dan onze case study van het Agile Essential Programma dat InContext voor ING België heeft ontwikkeld en geïmplementeerd.

Wat kun je verwachten?

01. Mindset & waarden

Het vermogen om de mindset en het gedrag van medewerkers en leiders te veranderen is van doorslaggevend belang voor het slagen van een agile transformatie. Is jouw organisatie er klaar voor om gedrag en de cultuur te veranderen? Verandering van mindset is het moeilijkste en minst tastbare onderdeel van een transformatie.

InContext ondersteunt in het veranderproces, met aandacht voor zingeving en het benutten van het potentieel van medewerkers. We helpen jou om de focus te bewaren, richting te geven en concrete doelstellingen te bepalen. Wij ondersteunen in de ontwikkeling van leiders door het vormgeven van gewenst gedrag en het introduceren van een cultuur met ruimte voor vragen en het geven van feedback. Een cultuur waarin continu leren en ontwikkelen een wezenlijk onderdeel is.

02. Principes en werkwijzen

We helpen medewerkers om agile principes en werkwijzen te begrijpen. Weet je al welke agile principes voor jou van toegevoegde waarde zijn? Heb je deze al gedefinieerd of bieden het Agile-manifest, Kanban, Lean, DevOps en Holocratie inspiratie? InContext beheerst de agile werkwijze en interventies als geen ander.

InContext ondersteunt in het ontwikkelen en leveren van een breed scala aan interventies. De elementen waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld een discussie over de historische ontwikkeling van Agile/Lean, het ervaren van belangrijke gebruiken en het ontwikkelen van jouw eigen Manifest. Wij helpen bij de definitie van jouw eigen werkwijzen en het identificeren van aandachtspunten in jouw agile transformatie.

03. Instrumenten en processen

Instrumenten en processen zijn het meest tastbare onderdeel. Is er binnen jouw organisatie al bewustzijn gecreëerd voor agile werken? Mocht dit niet het geval zijn dan kun je een multidisciplinair team laten starten met een nieuwe werkwijze, beginnend met een eenvoudig proces of een specifieke opdracht.

InContext kan bij het creëren van bewustzijn van teams en leiders ondersteunen door middel van een inspirerend spel: De Agile Explorer Game, een unieke tweedaagse ervaring voor jouw team of organisatie:

 • Het stimuleren van de benodigde mindset en gedragsverandering.
 • Het toepassen van hulpmiddelen zoals de backlog, sprintborden, de sprintplanning, klantendemo’s en de retrospective.
 • Het ervaren van sprints, onderdeel uitmaken van een zelforganiserend multidisciplinair team dat afstemt met andere teams op het hogere doel en de missie.
 • Het schrijven van User Stories en deze te plannen, te prioriteren en te focussen op continue verbetering.
 • Het geeft een duidelijk beeld bij wat je kunt verwachten en wat nodig is wanneer je op een agile manier gaat werken. Denk bijvoorbeeld aan de teamdynamiek en ontwikkeling van nieuwe rollen.

Afgestemde autonomie

InContext ondersteunt in de ontwikkeling van agile medewerkers die onderdeel zijn van autonome multidisciplinaire teams die zorg dragen voor afstemming. Hierbij ligt de focus op zes indicatoren: doelgerichtheid, snelheid, kwaliteit, fun, communicatie en samenwerking.

Autonome medewerkers en squads: maximale toegevoegde waarde door het nemen van verantwoordelijkheid.

 • Doelgerichtheid: begrijp hoe je toegevoegde waarde voor jouw klanten en stakeholders creëert.
 • Snelheid: lever continu incrementele waarde en pas je aan de feedback en ervaringen van klanten aan.
 • Kwaliteit: leer van fouten; neem je verantwoordelijkheid en reflecteer op wat en hoe je kunt verbeteren.
 • Fun: houd de focus op motivatie en plezier.
 • Communicatie: daag elkaar uit, blijf altijd vragen stellen en deel kennis – binnen en buiten je team.
 • Samenwerking: houd je focus op het team en neem verantwoordelijkheid voor het gehele proces.

Leiders zorgen voor onderlinge afstemming door het geven van richting en het formuleren van een hoger doel.

 • Doelgerichtheid: geef richting en communiceer waarden, creëer en deel inspirerende ervaringen.
 • Snelheid: ondersteun medewerkers door het aanbieden van instrumenten en informatie en verwijder blokkades.
 • Kwaliteit: laat voorbeeldgedrag zien en pas je aan veranderende omstandigheden aan.
 • Fun: maak ruimte voor inspiratie en plan ruimte in voor vrije tijd.
 • Communicatie: vraag om feedback, stel vragen en bied ondersteuning bij moeilijke momenten.
 • Samenwerking: wees behulpzaam en reflecteer op resultaten en klantfeedback.